Ο Ν. τρύγησε την κουμκουατιά του και μου παρέδωσε 492 γραμμάρια του Χρυσού Πορτοκαλιού, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το κινέζικο-καντονέζικο όνομα του.
Το Wikipedia λέει:
Etymology
The English name "kumquat" derives from the Cantonese word gam1 gwat1 (given in Jyutping romanization; Chinese: 金橘; pinyin: jīnjú; literally "golden orange"). Cantonese speakers more often write the word today as 柑橘, also pronounced gam1 gwat1 (gān jú in Mandarin, literally "little tangerine orange").
Names in other Asian languages include:
Το Wikipedia λέει:
Etymology
The English name "kumquat" derives from the Cantonese word gam1 gwat1 (given in Jyutping romanization; Chinese: 金橘; pinyin: jīnjú; literally "golden orange"). Cantonese speakers more often write the word today as 柑橘, also pronounced gam1 gwat1 (gān jú in Mandarin, literally "little tangerine orange").
Names in other Asian languages include:
- Japanese: kinkan (金柑)
- Korean: geumgyul (금귤, 金橘)
- Hokkien: gīm-gam (traditional Chinese: 金柑)
- Mandarin: jīnjú (金橘)
- Nepali: muntala
- Thai: somchíd (ส้มจี๊ด)
- Vietnamese: at least three dialect terms are used. In southern Vietnam the fruit is generally known as tắc, in central Vietnam as kim quất, and in northern Vietnam as quất (for Round Kumquat) (not be confused with the bird named "quốc" or "cuốc") and quất ngọt (for Oval Kumquat).
Οσο εσύ φαντάζεσαι πως ακούγεται η προφορά του στα Καντονέζικα, βάλε και μουσικούλα.
Αστο να παίζει και προχωράμε σε γλυκό κουταλιού κουμκουάτ.
Η συνταγή είναι το απαύγασμα του φιλτραρίσματος διαφόρων συνταγών, από Μαμαλάκη και Βέφα, μέχρι κάποιων εΝγκλέζων μπλόΝγκερς που τα έκαναν μοχίτο!
Στόχος, πάντα η απλότητα - ευχαριστώ.
Πρώτες ύλες:
Μισό κιλό κουμκουάτ.
Ενα κιλό ζάχαρη.
Μισό κιλό νερό.
Μισό λεμόνι.
Τα καλύπτεις με νερό για κάνα 8ωρο.
Αλλάζεις νερό και τα ξαναφήνεις άλλο τόσο.
Αλλάζεις νερό και τα βράζεις για 30'.
Ξαναλλάζεις και ξαναβράζεις άλλα 30' και τέλος.
Τώρα, τα βάζεις στην κατσαρόλα με το μισό κιλό νερό και το κιλό ζάχαρη.
Τα αφήνεις να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30'
Τα αφήνεις να κρυώσουν καλά. (θα πάρει ώρες - κοιμήσου καλύτερα και άστο για αύριο)
Ξαναβράζεις για 10' σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αν έδεσε το σιρόπι τέλειωσες. Βάλτα σε βάζο και πέσε για ύπνο.
Αν δεν έδεσε ακόμα, βγάλε τα κουμκουάτ στην άκρη και ρίξε μια βράση στο σιρόπι μέχρι να δέσει.
Αν προσπαθείς να δέσεις το σιρόπι κομπο, διάβασε εδώ κάπου πως το τέλος, πως το δένουν το γλυκό.
Στο ζύγι |
Πρώτο βράσιμο |
Τελευταίο βράσιμο |
3 μικρά + 1 με σκέτο σιρόπι |
Με παγωτό καϊμάκι φαντάζομαι... |
Λυπάμαι μόνο που κώλωσα και δεν δοκίμασα αυτήν εδώ την συνταγή για πικάντικα κουμκουάτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου