Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Μαρμελάδα Πορτοκάλι.



Στα ανέβα κατέβα που κάνω στα Γιάννενα τελευταία, όλο και κάτι ψωνίζω...
Πέστροφες, τυριά, κρασιά, λαχανικά κλπ.
Ετσι έμαθα τα μανταρίνια Νόβα -που θα πάθετε πλάκα απο τη γεύση τους.
Για να μην τα πολυλογώ, πήρα και δεν-ξέρω-πόσα-κιλά πορτοκάλια από την Αρτα.
Μεγάλα, ωραία, γλυκά, κήπου, χωρίς κεριά και πολλά λιπάσματα.

Μερικά από αυτά γίνονται μαρμελάδα ως εξής:
Κατ' αρχάς, βάζεις το παρακάτω να παίζει



Μετά, παίρνεις 5 πορτοκάλια και τα πλένεις.
Τα ξύνεις στον τρίφτη, ώστε να μην ασπρίσουν εντελώς αλλά να μείνει και λίγο πορτοκαλί στη φλούδα. Κρατάς το τρίμα στην κατάψυξη για τίποτα σοκολατογλυκά.
Τα κόβεις στα τέσσερα.
Τα ξεφλουδίζεις.
Τις φλούδες τις κόβεις λεπτές λωρίδες και τις αφήνεις σκεπασμένες με νερό κάπου, να μουλιάσουν για 24 ώρες!!! (έτσι μου είπαν - έτσι σας λέω)
Τη σάρκα των πορτοκαλιών την καθαρίζετε απο κοτσάνια, κουκούτσια, κλπ και την λιώνετε στο μπλέντερ, όχι πολύ όμως.

Την άλλη μέρα, βάζετε να παίζει αυτό:




και βράζετε τις μουλιασμένες φλούδες με ένα κουταλάκι σόδα για 30-40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις μαλακώσουν, τις βγάζετε από τη φωτιά και τις αφήνετε να ξεκουραστούν για 5 ώρες.

για να περάσει η ώρα ακούστε τίποτα χαρούμενα σαν αυτό:



Μόλις τελειώσετε τα πειράματα με τα φρύδια σας, ανακατέψτε τις βρασμένες φλούδες με το πορτοκαλόζουμο του μπλέντερ που έχετε φυλάξει στο ψυγείο.

Τώρα αρχίζει η πλάκα.
Για κάθε μέρος πορτοκαλόζουμο βάζετε ίσο μέρος ζάχαρης.
Τα βάζετε στην μεγάλη κατσαρόλα και βράζετε σε χαμηλή φωτιά, ίσα να κοχλάζει, ξαφρίζοντας συχνά και όσο χρειάζεται.
Αυτό για καμιά ώρα, με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας συχνά.
Μετά το βγάζετε από το μάτι και το αφήνετε 24 ώρες να ξεκουραστεί.
(ξέρω καταντάει βαρετό, αλλά με αυτό το στάδιο δεν θα σας χαλάσει εύκολα η μαρμελάδα)

Την άλλη μέρα, ακούτε πρώτα αυτό:




και μετά ξαναβράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει και να συμβεί το εξής:

(σούπερ κόλπο - δώστε βάση)
Σε ένα πιατάκι βάζετε μία κουταλιά μαρμελάδας (ή σάλτσας ή γλυκού ή ότι φτιάχνετε) και άν έχει δέσει τότε χωρίζοντας το γλυκό σέρνοντας το κουτάλι στο πιατάκι, πρέπει να αφήνει πίσω του μια καθαρή γραμμή που δεν θα την κλείνει το γλυκό.
Ισως μπορούσα να είμαι πιο σαφής, αλλά αν το κάνετε θα το καταλάβετε. Αν δεν το καταλάβετε πάρτε μαρμελάδα από το σουπερμαρκετ.

Μόλις συμβεί το παραπάνω, είστε ετοιμοι!
Βάλτε την μαρμελάδα σε βάζα που έχετε βράσει (αποστείρωση λέγεται), γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν, και μετά απολαύστε.

Προσωπικά, επειδή το πρωινό μου δεν έχει βούτηρα και μαρμελάδες, θα την κάνω πάστα φλώρα για το πρωί και το γραφείο!!!

σλουρπ....

1 σχόλιο:

xsclean είπε...

Και μόλις έψαχνα μία συνταγή για μαρμελαδα πορτοκαλι!!......αυτή πρέπει να είναι τέλεια και θα την δοκιμάσω!!!!! Ευχαριστώ!!