Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τι εστί Φιρίκι; ΠΟΠ!

Σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 29 Απριλίου, τα μήλα της εν λόγω ποικιλίας, που παράγονται σε αυστηρά οριοθετημένη περιοχή του Πηλίου, θα είναι Π.Ο.Π. 


Αυτό είναι πολύ σημαντικό, να προσθέτουμε δηλαδή στη μικρή λίστα με ελληνικά Προιόντα Πιστοποιημένης προέλευσης, συνεχώς νέα προιόντα.

Η λίστα μας περιλαμβάνει μερικά ελαιόλαδα, μερικές ελιές, κουμκουάτ, ακτινίδια, φυστίκια, τυριά, κατίκια, γαλοτύρια, κίτρινα, μελιτζάνες, μήλα, φασόλια, φάβες, παξιμάδια, αυγοτάραχο, μέλια, κατσικάκια και αρνάκια, μαστίχα, σαφράν, αυτά!

Ειδικά τώρα που πρέπει να ενισχυθει η οικονομία μας πάσει θυσία με κάθε τρόπο. (έχει νόημα η διόρθωση, θέλει περισσότερο τρόπο, παρά κόπο.)

Οταν λοιπόν παίρνεις Πυρίκι Φηλίου, θα το ξέρεις στο εφεξής και είναι θέμα επιλογής όσο και τιμής.

Δεν είχα διαβάσει τα απο πάνω όμως, καθώς δεν έχω τελειοποιήσει την μηχανή του χρόνου, και πήρα τυχαία ελληνικά φυρίκια (και όχι Χιλής όπως τα μισά ζαρζαβατικά των σουπερμάρκετ - σοβαρά τώρα, αυτή η μαλακία με τα εισαγώμενα φρούτα πρέπει να έρθει σε ένα τέλος κάποτε, του οποίου την αρχή θα κάνει ο καταναλωτής, δηλαδή εγώ. )

Τα πήρα τα φιρίκια λοιπόν για γλυκοοοοο.
Ναι. Και έκανα μερικά βάζα για να βγάλω τη χρονιά.

Καθάρισμα και παρκάρισμα σε νερό με ένα λεμόνι στιμένο μέσα για να μην μαυρίσουν, μέχρι

 να μπουν στις κατσαρόλες με όση ζάχαρη πρέπει και όσο νερό πρέπει,

 να βράσουν όσο πρέπει και όπως πρέπει για να δέσει και το σιρόπι όπως πρέπει, υπό το άγρυπνο βλέμμα του φύλακα - πόντικα,

και μετά να κονσερβοποιηθούν όπως πρέπει, για να κρατήσουν όσο καιρό πρέπει και να τα ευχαριστιέσαι με γιαουρτάκι και να κεράσεις και καναν άνθρωπο άμα θες να είσαι καθώς πρέπει.

(γουστάρεις χρυσάνθεμο;)

και την επόμενη φορά, Π.Ο.Π.

 Edit:
Μουσική δε βάλαμε - πάρε κομματάρα 13 λεπτά, βάλτο δυνατά κι άστο να παίζει.

5 σχόλια:

angie philosopher είπε...

Εύγε! Καλοφάγωτα!

Chocorello είπε...

:-)

Δημήτρης Τερζής είπε...

Μπράβο σου φίλε...

absentminded είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει γλυκό κουταλιού φιρίκι, ωραίο φαίνεται. Ξέρεις όμως ποιο γλυκό ορέχτηκα απελπισμένα; Το σταφύλι! Που το έφτιαξες και μοίρασες τα βάζα σε φίλους σου! Τι καλός!
Και από μένα μπράβο!

Chocorello είπε...

Μα για να μην τα φάω εγώ και παχύνω τα μοιράζω...
Τώρα θα μοιράσω και το φυρίκι γιατί περιμένω να βγούν τα πορτοκάλια (Μάλεμε Χανίων Κρήτης - ΠΟΠ ήθελες, τρέχα τώρα) για γλυκό και μαρμελάδα, μια που το περσινό ήταν αποτυχία.

ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ - ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ!!! (μόνο αν είναι ΠΟΠ Κερκύρας - ρε που μπλέξαμε με τα ΠΟΠ...)