Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

Μεγάλη Αρτος.


επειδή κωλοβαράω ελαφρώς, πάρτε τη συνταγή του ψωμιού που έκανα τις προάλες.

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
δυο δάχτυλα λάδι.
δυο κουταλιές μικρές κοφτές αλάτι
δυο κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη.
500ml νερό.
2 φακελάκια μαγιά.

τα βάζουμε όλα σε ένα μπωλ-ταψί-λεκάνη.
ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να τα φτύσουμε, κάνα τέταρτο τουλάχιστον.
στην αρχή θα πανικοβληθούμε γιατί κολλάει και δεν μοιάζει με αυτό που φαντάζεται κανείς, αλλά σε λίγο όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Μετά το αφήνουμε κάνα μισάωρο να φουσκώσει, σκεπασμένο.
Το ξαναπιάνουμε και το ξαναζυμώνουμε καλά κάνα πεντάλεπτο - δεκάλεπτο.
Από ότι κατάλαβα το καλό ζύμωμα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Μετά το αφήνουμε για μία ώρα τουλάχιστον να ξαναφουσκώσει.

Μετά ψήνουμε σε φούρνο στους 180 μέχρι να μοιάζει με ψωμί και όχι με ζυμάρι, θα το καταλάβετε.

Επειδή τρώω μία φέτα τη μέρα, μου βγήκε ψωμί για 3 μήνες... οπότε μπορείτε το ζυμωμένο να το τυλίξετε με σελοφάν σε μπάλες, να το καταψύξετε και να το χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε, πάντα με ένα ακόμα ζύμωμα.

Γενικώς είναι πανεύκολο και έχει πλάκα.
Εγώ το έκανα σε ένα ταψί μέσα, και δεν λερώθηκε τίποτα.

Αντε και καλές παπάρες στις χωριάτικες...

Ααα!!! κόψτε και μερικές χαρακιές απο πάνω με ένα μαχαίρι πριν μπει στο φούρνο για το εφέ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: