Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

Ψαρόσουπα


5 μέρες σερί ψαρόσουπα.
κι έχει ακόμα ένα τάπερ στην κατάψυξη.

Εχω βγάλει ήδη τα πρώτα μου βράγχια και προβλέπω ότι η άπνοια μου στο ψαροντούφεκο θα είναι καλύτερη από ποτέ.

Πάντως ειδικά σήμερα που έφαγα χαλάζι στη Βασ. Σοφίας (πονάει με πάνω από 60) και στο καπάκι βροχή δυνατή και πάγωσα, τη καταχάρηκα έτσι ζεστή ζεστή....

Κοκκινόψαρο κατέψ. Ενα μεγάλο. Το πιο μεγάλο.
Κολοκυθάκια, καρότα άφθονα, πατάτες, δυο κρεμύδια, μπόλικο σέλινο, αν βάλετε και σελινόριζα ακόμα καλύτερα, δυο αυγά, δυο λεμόνια και ελαιόλαδο.

1η ειδική.
Βάζουμε :
2μιση λίτρα νερό.
Δυο πρέζες αλάτι θαλασσινό.
Μια πρέζα σπυριά πιπέρι μαύρο.
Τα ζαρζαβατικά.

Βράζουν ψύχραιμα για 30 λεπτά.

Βγάζουμε τα λαχανικά με την τρυπητή κουτάλα.
Αφήνουμε μόνο λίγο σέλινο.

2η ειδική:
Βουτάμε μέσα το ψάρι. Πρέπει να σκεπάζεται. Αν όχι, το γυρνάμε στα μισα του 20λέπτου που θα το βράζουμε ψύχραιμα κι αυτό.

Μόλις βράσει, το βγάζουμε στην άκρη και ξαναβάζουμε μέσα τα λαχανικά.

Σούπερ ειδική: Αυγολέμονο.
Παιρνουμε δύο αυγά και δυο λεμόνια.
Αν δεν σας αρέσει το λεμόνι (?!?!) παίρνετε ένα.
Χωρίζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν καλά και να ψιλοπήξουν αλλά να μην γίνει και μαρέγκα. Εγώ τα χτυπάω με το χτυπητήρι του φραπέ, αλλά αυτό με το τυλιχτό συρματάκι. Πάρτε ένα - κάνει τα πάντα.

Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας και στο τέλος τον χυμό από τα δύο (ή ένα) λεμόνια.
το ρίχνουμε μέσα στη σούπα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Μετά ρίχνουμε ελαιόλαδο, όσο γουστάρουμε. (το λάδι πάντα στο τέλος έχουμε πει)

Φτιάξτε λαδολέμονο για το ψάρι και φροντίστε να έρθουν φίλοι γιατί αλλιώς θα πάθετε ότι εγώ...

Το επόμενο πείραμα θα είναι σουπιές με μελάνι, φύκια και ίσως σπανάκι, ίσως ρυζότο, ίσως όχι, θα δούμε...

4 σχόλια:

kavadias είπε...

αν θες κάποιον να σε βοηθήσει στην κατανάλωση των εργένικων εδεσμάτων εδώ είμαστε :D βάζω και κρασί :P

imba είπε...

Λίγο ρυζάκι προβλέπεται;;;

Επίσης, αφού βράσουμε το ψάρι της επιλογής μας, σουρώνουμε το νερό ή εξαρτάται από το ψάρι και το καθάρισμα που έχει υποστεί;;

(ναι, δεν έχω φτιάξει ποτέ ψαρόσουπα... χωρίς γονική επίβλεψη) :D

Πείνασα... :-(

Chocorello είπε...

σορρυ για την καθυστέρηση imba!

ρυζάκι παίζει αλλά ήταν πολύ το ψάρι οπότε δεν έβαλα.

Σούρωμα δεν ήθελε το κοκκινόψαρο, γιατί δεν άφησε ούτε λέπια ούτε κόκκαλα.
Ισως χρειάζεται αν βράσεις πετρόψαρα, κλπ.

δοκίμασες να τη φτιάξεις;

imba είπε...

Όχι ακόμη, αλλά είναι στο πρόγραμμα. Κοκκινόψαρο όμως είχα στο μυαλό μου (και το χρώμα του μου έφερε στο μυαλό και κάτι κουτσομούρες που θά' θελα τώρα τηγανητές, χεχε).

Θενξ πολύ, θα ενημερώσω μετά την απόπειρα :D