Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τυπικό Σάββατο, σου λέει...



Είχε γαμώ τις μέρες σήμερα και είχα στο πρόγραμμα να πάω για τρέξιμο, αλλά το πλάκωμα της προηγούμενης εβδομάδας, έκανε τους έσω πλάγιους συνδέσμους και στα δύο γόνατα να αιτηθούν ξεκούρασης, την οποία και απόλαυσαν μαζί με εμένα που ήμουν άυπνος σχεδόν από απανωτούς εφιάλτες.

Εν πάσει περιπτώσει λοιπόν,  κατέβηκα στην αγορά για χαζολόι, ψώνια, λιχουδιές, κλπ.
Κατ' αρχήν άλλαξα μία μηχανή του κιμά που πήρα δώρο την πρωτοχρονιά από το μαγειρομάγαζο, με μία μακαρονομηχανή. Ωραία! κομπλέ ξανά!

Κέντρο μετά, στα πέριξ της Ευριπίδου.
Κάτος για σκεύη. Ο Γιώργος πολύ εξυπηρετικός και σου βρίσκει τα πάντα.
Ο ξάδερφος του παραπάνω έχει επίσης ωραίο καφέ εσπρέσσο και φίλτρου.
Στο Μπαχάρ ουρά δέκα μέτρα. Ζητήστε τις μαρινάδες του, είτε για ντιπ, είτε για σως, είτε για μαρινάδα. Πάρτε και αποξηραμένα μανιτάρια, μη φοβηθείτε από τα 90τόσα ευρώ το κιλό. 100 γραμμάρια είναι υπεραρκετά. Ρίχτε τα σε ότι μαγειρέψετε, από απλή ομελέτα μέχρι κότσια και σούπες. Αποκάλυψη...

Ο Μιράν φημίζεται για τα σουτζούκια και τον παστουρμά του, αλλά αυτή τη φορά πήρα πολίτικη λακέρδα, καπνιστό τυρί πλεξούδα Βέροιας, ζαμπόν πλάτη φετάρες, καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα, και παστράμι
Από τον Μεσσηνέζη πήρα δύο κομματάρες καπνιστό μπέικον για τις καρμπονάρες μου, ένα ρουμάνικο και ένα ελληνικό, και κορτεζίνες (καπνιστά χοιρινά πλευρά) για χειμωνιάτικη φεσουάδα.

Για μία καμμένη λάμπα του Κ. πήγα στου Λέντζου στην Αθηνάς, όπου ενημερώθηκα πλήρως για τις νέες λάμπες LED. Συμπέρασμα: όταν σας καεί κάποια λάμπα, βάλτε LED, ξεχάστε τις οικονομικές - ξεπεράστηκαν ήδη.

Επιστροφή νωρίς - δυστυχώς - χωρίς ούτε καν καφέ, αν και αποπειράνθηκα να φάω κάτι στην υπόγα της Σωκράτους, αλλά δεν είχε τραπέζι οπότε το μεσημέρι φάγαμε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο με ανηψιά στο πατρικό.








 Επιστροφή σπίτι για μυρωδάτο εσπρέσσο και λίγο ξεκούραση γιατί με περίμενε συνέχεια.

Για την ακρίβεια δύο συνέχειες.
Μία μακαρονοσυνέχεια με το σημερινό απόκτημα και μία τυροσυνέχεια καθώς ήδη είχα πάρει μεσοβδόμαδα 4 λίτρα πρόβειο γάλα από του Στάμου, το οποίο του έμελε να γίνει τυρί. Είχα σκοπό να κάνω και ψωμί, αλλά αφ' ενός με λυπήθηκα και αφ' ετέρου αποφάσια να φτιάξω πρώτα προζύμι αντί για βιομηχανική μαγιά-φακελάκι. Αλλη φορά λοιπόν.


(Για να σε βάλω στο κλίμα της παρούσης, τώρα που τα γράφω αυτά, έχει πάει δέκα και μισή, τα έχω φτύσει από όσα θα διαβάσεις παρακάτω, είμαι στο δεύτερο Τζάκ και ακούω Indieground radio.)


Αρχίζω με 4 λίτρα πρόβειο γάλα στην κατσαρόλα και παστερίωση στους 70 κελσίου μέχρι να κρυώσει στους 35, οπότε ρίχνω την πυτιά και το αφήνω δύο ώρες να ζυμωθεί.





Στη συνέχεια με σκληρό αλεύρι Λήμνου (βραβευμένο με 5 διεθνή βραβεία και πεντακάθαρο) και αυγά από φίλο που έφερα από το Ζαγόρι, κάνω τη ζύμη για μακαρόνια.








Μέχρι να ξεκουραστεί στήνω και τη μηχανή στον πάγκο.








Κόβω τη ζύμη, ανοίγω και φτιάχνω κυρίως σπαγγέτι και λίγες ταλιατέλες απλά για να δουλέψει η μηχανή.
















  



 

Τα απλώνω για στέγνωμα σε ξύλινες κρεμάστρες, καθαρίζω το σύμπαν και συνέχεια έχει το τυρί ξανά.







 Το μοιράζω σε δύο τουλπάνια (τσαντήλες)...









τα οποία κρεμάω αρχικά για να φύγουν τα πολλά υγρά, και στη συνέχεια τα πατηκώνω μέσα στο νεροχύτη με το βάρος της κατσαρόλας γεμάτης νερό. Θα μείνουν εκεί όλο το βράδυ και αύριο θα τα ανακατέψω με χοντρό αλάτι και θα μπουν για να συνεχίσουν να στραγγίζουν σε πλαστικά στραγγιστήρια.


Πρόβειο δεν έχω ξανακάνει - καλή μου επιτυχία.

  
Τώρα παίζει Cure, έβαλα το τρίτο Τζακ, αύριο πάω σε φίλους στο Πόρτο Ράφτη να πάρω αράντιστα λεμόνια για να κάνω γλυκό αλλά και να τα παστώσω και σκοπεύω επίσης το απόγευμα της Κυριακής να τρέξω κάνα μισαωράκι τώρα που το έχω φτάσει και μου ήρθαν και τα ακουστικά που αγόρασα από το amazon.

Τώρα παίζει κάτι σαν Iggy Pop, αλλά όχι ακριβώς και αυτό που θέλω πραγματικά είναι βόλτα.

...


Πάω.

4 σχόλια:

lemonostiftis είπε...

ζήλεψα τη δημιουργικότητα παρ' ότι σιχαίνομαι την παρουσία μου σην κουζίνα και φαντασιώνω αυτά που θα μας μαγειρέψεις.
Παρεμπιπτόντως το brownies ( συνταγή σου) ήταν κορυφή.

Chocorello είπε...

Αμα δεν έρθετε να κολλήσουμε τα αυτοκόλητα, θα μείνετε με τις φωτογραφίες.

Χαίρομαι για τα brownies - περιμένω το κομμάτι μου, ε!

-K- είπε...

Καλά, πολύ επαγγελματικές οι ταλιατέλες σου. Αναρωτιέμαι το τυράκι πως θα βγει.
Επόμενο project γλυκό λεμόνι?

ΥΓ Μη ξεχάσεις τον φοβερό Souwebo

Chocorello είπε...

Souwebo Rocks!!!!