Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Για μάθε.


Όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει, είναι τρελός, απόφυγε τον.
Όποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει, είναι παιδί, μόρφωσέ το.
Όποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνα τον.
Όποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησε τον.


(αυτό με τη γραμματοσειρά δεν ξέρω πως το 'κανα - το αφήνω έτσι για να γουστάρω. το κεραμιδί είναι λίγο μαλακία, αλλά εντάξει)

Τάδε έφη  Khalil Gibran ( 1883-1931 , Λιβανοαμερικανός ποιητής & φιλόσοφος)  που λέτε.


Αυτό με βρίσκει σύμφωνο.

(τελικά είναι με copy-paste, δεν το είχα ξανακάνει)

πηγή: (είχα γνωρίσει μία Πηγή από το Αγρίνιο...)   Γνωμικολογικόν.

Το site αυτό είναι ότι πρέπει για φιγουρατζήδες.
Είσαι ας πούμε σε καμιά παραλία, έχεις πει κι έχεις ακούσει ότι μαλακία υπάρχει, κι έχει έρθει η στιγμή της αμηχανίας.
Ε, τότε βγάζεις το κινητό διακριτικά, μπαίνεις στο site, διαλέγεις κατηγορία, ας πούμε "Παραδοξολογίες", διαλέγεις ένα γνωμικό και το αμολάς:

"Η θηλυκή μου πλευρά είναι λεσβία. "
Μεγαλείο...

Αν δεν φύγει, μπορείς να συνεχίσεις με άλλη κατηγορία, όπως τα Ακατάλληλα:

"Επιτέλους, τώρα θα σταματήσω τα τσιμπούκια."
Marilyn Monroe, 1926-1962, Αμερικανίδα ηθοποιός, όταν υπέγραψε το πρώτο κινηματογραφικό της συμβόλαιο…

Αν σε γουστάρει τόσο πολύ, που δεν φεύγει με τίποτα, ανεβάζεις άνετα κατηγορία. Πας Λατινικά:

"De malo, bonum."
μτφρ: από το κακό, καλό

Φυσικά καλό, γιατί τώρα θα φύγει σίγουρα και θα πας σπίτι νωρίς να δεις Batman.


Υ.Γ.
του Χαλίλ διάβασα πρώτη φορά τον Περιπλανώμενο, μια συλλογή σύντομων (πολύ σύντομων) διηγημάτων. Δες τι λέει:
"Ο περιπλανώμενος" είναι μια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορίες -παραβολές γύρω από τη ζωή και το θάνατο, εμποτισμένες από μια διαχρονική σοφία και γραμμένες σε μια ελεύθερη ποιητική- μουσική γλώσσα που τη χαρακτηρίζει η απλότητα και η αμεσότητα στην έκφραση ακόμα και των πιο υψηλών νοημάτων. Το ερωτικό τραγούδι, Οι δυο φύλακες άγγελοι, Ο τρελό, Ο κήπος και η πεταλούδα, Ο φιλόσοφος και ο τσαγκάρης, είναι μερικοί από τους τίτλους αυτών των γοητευτικών ιστοριών-παραβολών."
Δεν θα σου πω ψέμματα - δεν μου άρεσε καθόλου.
Είναι κάτι μεταξύ ιστοριών του Αισώπου και του Νασρεντίν Χότζα.
Ή το άθροισμα τους.

Στεναχωρήθηκα πάντως, που φέτος ξαναδιάβασα για 100στή φορά τις Αόρατες Πόλεις του Καλβίνο, (κι αυτό μικρά διηγήματα είναι, με αφηγήσεις του Μάρκο Πόλο από τα ταξίδια του, στον Τζέγκινς Χαν. Δες εδώ κι εδώ κι εδώ) κι ενώ πάντα μένω έκθαμβος και σηκώνομαι για να υποκλιθώ στον συγγραφέα, χειροκροτάω μόνος μου και τέτοια, αυτή τη φορά δεν καταλάβαινα χριστό κι έμενα με βλέμα λες και διάβαζα Χαλίλ. Περίεργο...

Διάβασα όμως και μια βιβλιάρα, ελληνικό, βιογραφικό, ιστορικό, motivational κι έτσι, real life, η δύναμη της δύναμης, το πείσμα του ανθρώπου, ο Θεός είναι μέσα σου, Epic Win, τα πάντα όλα ρει, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, τα ίδια παντελάκη μου - τα ίδια παντελή μου, που όμως δικαιούται ειδικού ποστ αφιερώματος / διαφήμισης. 
Καταπληκτικό - θα σου πω άλλη φορά.


4 σχόλια:

M είπε...

Μας φτιάχνεις καλά-καλά και μας αφήνεις έτσι...ποιό βιβλίο ήταν? Για να "σκάσεις" (όπως με σκας) θα σου πω πως ΟΥΧΙ μόνο έχω διαβάσει τις Αόρατες πόλεις αλλά πήγα ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ εμπνευσμένη απο τις αόρατες πόλεις ...Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Α! Τώρα διαβάζω τις διορθώσεις του Φράνζεν.

υ.γ.: ο Χαλίλ Γκιμπράν είναι κατά τη γνώμη μου καλός (για την ηλικία των 16). Κάτι σαν τον Κοέλιο, αλλά σε καλύτερη εκδοχή. Τον Κοέλιο ούτε σε 16χρονα...χιχιχι (ελπίζω να μην είστε φαν γιατί την έβαψα...)

υ.γ.: οι παραδοξολογίες πολύ μου αρέσουν. Η άλλη οπτική αγαπητέ. Δεν είναι εύκολο. Για δοκιμάστε. Και σχετικά με την συζήτηση που είχαμε στην Foolosopher, το μυαλό συνηθίζει να σκέφτεται λογικά. Βάλτο να παραλογιστεί λιγάκι. Να σκεφτεί δηλαδή λίγο ΠΕΡΑ απο την λογική. Όφελος θα το έχεις ;-)

Τις καλησπέρες μου!

Chocorello είπε...

Γι' αυτό μ' άρεσαν κι οι πόλεις! Για την οπτική τους και το πως ανοίγει το βλέμα και σε βάζει όχι μόνο να οπτικοποιήσεις αλλά να στάξεις και συναίσθημα. (θα μου πεις όλα τα βιβλία δεν το κάνουν αυτό;)
Την έκθεση την ζήλεψα - όντως!
Κάτι είδα σε καποιο site, πως τις είχαν κάνει μακέτες - νομίζω πόσταρα και λινκ - μπορεί να με μπερδεύει το αλσχάιμερ όμως.

Ουφ!!! Κι εγώ που έσβησα τα αρχικά μου σχόλια μου για τον Χαλίλ... Κάτι ότι αναφέρεται σε 8χρονα έγραφα και άλλα χειρότερα. Τον Κοέλιο θάφ'τον ελεύθερα, είναι ποζεράς.

Hints για το βιβλίο που έλεγα:
Ιάσονας - Οδυσσέας - Κριμαία - Μεσόγεια - Κωνσταντινούπολη - Ρουμανία - τρένα - καράβια - ρουμανία - ποδήλατα (αλήθεια) - αγελάδες - χαβιάρι - πόλεμοι - διωγμοί.

Εννοια σου και δεν αργώ.

Υ.Γ. Ολα καλά;

M είπε...

Καλα τότε θα περιμένω. Τα hints δέν με βοήθησαν πολυ. Μάλλον δεν το έχω διαβάσει το βιβλιο. Ευτυχισμένος όμως οποίος έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα έστω και μέσα απο ένα βιβλίο...υ.γ. Όλα καλα νομίζω. Τουλάχιστον έτσι θέλω:)

Chocorello είπε...

χαχαχαχαχαχα

θα δεις.