Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Οικολογικά καθαριστικά




Τις προάλλες έπεσε στα χέρια μου ένα σκουριασμένο κλειδί από μια παλιά παραδοσιακή εξώθυρα.
Ξερεις, από αυτές τις ξύλινες του 1900 - και βγάλε - που υπάρχουν σε μερικά χωριά.

Το κλειδί ήταν άθλιο και δεν ήθελα να το ταλαιπωρήσω άλλο με γυαλόχαρτο και λίμες, οπότε στράφηκα στα χημικά τα οποία ναι μεν υπόσχονταν πλήρη καθαρισμό (όπως και η ηλεκτρόλυση) αλλά δεν τα γουστάρω.

Ξεστράφηκα από αυτά λοιπόν και στράφηκα σε παραδοσιακές λύσεις.

Για την αφαίρεση σκουριάς λοιπόν, έβαλα μαγειρική σόδα με μπόλικο λεμόνι, ξάπλωσα μέσα το κλειδί για ένα βράδυ και την επόμενη η σκουριά βγήκα απλά με το σύρμα που έχω για τις κατσαρόλες!

Αμέ!

Παραθέτω λοιπόν διάφορα καθαριστικά κόλπα που έχω φυλαγμένα από παλιά.

Ένα καθαριστικό γενικής χρήσης
Διαλύστε σε 4 λίτρα ζεστό νερό 50 ml αμμωνία, 50 ml ξύδι και 115 ml μαγειρική σόδα (ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 5 ml και ένα νεροπότηρο σε 200 ml).
Προσθέστε, εφόσον το επιθυμείτε, λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας άρωμα για να καλύψει τις άλλες μυρωδιές και να αρωματίσει το χώρο σας. Αυτό το διάλυμα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για όλες τις επιφάνειες και μπορεί να ξεπλυθεί με νερό. Για ένα ισχυρότερο απορρυπαντικό ή για να απομακρύνουμε κερί από επιφάνειες, διπλασιάζουμε τις ποσότητες όλων των συστατικών, εκτός φυσικά από το νερό. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μη ρίξετε χλωριωμένα λευκαντικά σε αυτό το μίγμα. Η ανάμιξη χλωρίου και αμμωνίας προκαλεί την έκλυση τοξικών αερίων.


Για δύσκολους λεκέδες
Προσθέστε 80 ml μαγειρικής σόδας στο νερό καθώς το πλυντήριο γεμίζει. Βάλτε τα ρούχα. Προσθέστε 375 ml σαπούνι πλυντηρίου. Αν το νερό είναι ιδιαίτερα σκληρό προσθέστε 50 ml σόδα ή 50 ml ξύδι κατά το πρώτο ξέβγαλμα. Προτιμήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό πλυντηρίου. Τα απορρυπαντικά αφήνουν κατάλοιπα πάνω στις ίνες, τα οποία αναλαμβάνουν να αφαιρέσουν τα γνωστά μας μαλακτικά. Για να αποφύγουμε τη χρήση των τελευταίων, μπορούμε να προσθέσουμε 80 ml σόδα καθαρισμού πριν τη χρήση σαπουνιού.


Για πολύ δύσκολους λεκέδες υπάρχουν επίσης κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Προσοχή! Δοκιμάζουμε σε μια άκρη του ρούχου μήπως ξεβάφει και θυμόμαστε ότι τα οξέα (χυμός λεμονιού και ξύδι) εξουδετερώνουν τα αλκάλια (μαγειρική σόδα και αμμωνία) και αντιστρόφως. Στη συνέχεια πλένουμε.






Λάσπη: Τρίβουμε με διάλυμα 30 ml σόδας καθαρισμού και 250 ml ζεστού νερού.


Φρούτα – κρασί: Ρίχνουμε αμέσως πάνω στο λεκέ αλάτι ή πολύ ζεστό νερό και μετά το βυθίζουμε στο γάλα.


Λάδι – λίπη – γράσα: Ρίχνουμε πρώτα βραστό νερό και μετά μαγειρική σόδα ή αμμωνία και νερό.


Τσίχλα: Τρίβουμε με πάγο. (μαλακία μου φαίνεται - εγώ χρησιμοποιώ καθαρή βενζίνη)


Μελάνι: Μουλιάζουμε το ρούχο σε γάλα ή καθαρίζουμε με οξυζενέ και νερό.


Αίμα: Μουλιάζουμε το ρούχο σε κρύο νερό. Όσο πιο κρύο, τόσο καλύτερα.


Καφές: Σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγο ασπράδι αυγού και τρίβουμε το λεκέ.


Σκουριά: Τρίβουμε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει. (είπαμε: εγώ καθάρισα με σόδα και λεμόνι)


Μούχλα: Διαλύουμε σαπούνι, καλύπτουμε τους λεκέδες με αυτό, μετά ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε στον ήλιο, ενώ διατηρούμε συνεχώς τα σημεία υγρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αν χρειαστεί.


Χαλιά: Χρησιμοποιούμε ξύδι με νερό και σαπούνι. Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί καθαρίζονται με λευκό κρασί και ζεστό νερό με σαπούνι. Για άσχημες μυρωδιές ρίχνουμε μαγειρική σόδα και καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα.


Φούρνος: Φοράμε γάντια και προσθέτουμε επιπλέον μαγειρική σόδα στην ισχυρή δόση του καθαριστικού για όλες τις χρήσεις. Μια άλλη συνταγή: Σε ένα ρηχό τηγάνι (όχι αλουμινένιο) βάζουμε 50 ml αμμωνία και προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του. Αφού ζεστάνουμε τον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το τηγάνι. Οι βρωμιές θα μαλακώσουν και ο φούρνος καθαρίζεται εύκολα με μια βούρτσα και μαγειρική σόδα. (Εκτός αν έχεις πυρόλυση -  μπουχαχαχα)


Πιάτα: Διαλύουμε πράσινο σαπούνι σε ζεστό νερό. Για τα λίπη και τις μυρωδιές προσθέτουμε λίγο ξύδι.


Καθρέπτες – τζάμια: Πλένουμε με σαπούνι και νερό και ξεπλένουμε με ένα μέρος ξύδι και τέσσερα νερό. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα ψεκαστήρα και ένα διάλυμα από 120 ml αμμωνία, 25 ml ξύδι και 1 λίτρο ζεστό νερό. Καλό σκούπισμα γίνεται με φύλλα εφημερίδας. (εγώ ρίχνω λίγο ξύδι και στους υαλοκαθαριστήρες το καλοκαίρι. Εξαφανίζονται τα μυγάκια, τα άλατα από το δοχείο και μου αρέσει και η μυρωδιά)


Αποχέτευση: Για να ξεβουλώσει η αποχέτευση, ρίχνουμε 50 ml μαγειρική σόδα, ύστερα 125 ml ξύδι και στη συνέχεια ξεπλένουμε με βραστό νερό.

Αυτά - καλή επιτυχία.

Υ.Γ. Τυχόν χημικοί αναγνώστες, μπορούν ελεύθερα να συνδράμουν, να  επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν.

Τίποτα δεν καθαρίζει τα μυγάκια από το αυτοκίνητο, όσο ένα ταξίδι με δυνατή βροχή.

3 σχόλια:

Chocorello είπε...

Μια φίλη, μου είπε ότι με τέτοια ποστ θα δεχθώ προτάσεις γάμου.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για πολύ ποδόσφαιρο, κικ μποξ, τσόντες, αγώνες με κάμπιες, κυνοδρομίες και κληρώσεις κίνο.

(ή θα το κάνω χειρότερα;)

lemonostiftis είπε...

με την τελευταία φωτογραφία σου (?) δεν ξέρω τι προτάσεις θα δεχτείς!!!

Chocorello είπε...

χαχαχαχαχα