Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Κόκκινες Λιαστές Ντομάτες.


Μέρος πρώτο:

Γυρίζοντας από τη θάλασσα, επισκέπτομαι αγαπημένο Πακιστανικό μανάβικο στο Μαραθώνα, (αγαπημένο γιατί δεν υπάρχει περίπτωση συνεννόησης, οπότε έχει πλάκα) και πακιστανίζω διάφορα μπριαμοϋλικά αλλά και ένα κιλό πομοντόρια που μου γυάλισαν.

Κανονικά λιαστό θα πει στον ήλιο, αλλά ούτε ήλιο έχω στο μπαλκόνι, ούτε γουστάρω επικάλυψη καυσαέριου στο φαγητό μου, οπότανες:

Κόβω τα πομοντόρια στη μέση, τα βάζω ανάσκελα στο ταψί, ρίχνω μια πρέζα χοντρό αλάτι Χιών στο καθένα και τα αφήνω στους 100 βαθμούς και στον αέρα μέχρι να ξεραθούν οριακά, ίσα να είναι μαλακά δηλαδή.
Αυτό θα έπαιρνε κάνα δυομισάωρο, οπότε τα παράτησα να στεγνώνουν και πήγα από του Ν. για μπύρες.

Τα πομοντόρια στα τελειώματα.

Την έπεσα για ύπνο και την άλλη μέρα το απόγευμα τα βάζωσα.

Στα βάζα με λάδι μπάρμπα Κορώνης.
(Ο λαδοσπόνσορας έχει να λαμβάνει βάζο)

Τέλος του πρώτου μέρους
Μουσικό διάλειμα:


Δεύτερο μέρος:
Δυο μέρες μετά, κατέβηκα κέντρο για μια δουλειά και δεν αντιστάθηκα (οι αντιστάσεις είναι για τους ηλεκτρολόγους είπαμε) σε μία βόλτα στην κεντρική αγορά.

Σύγλινα, μοσχαρίσια αλλαντικά, τουρσί και όταν είδα και ντοματίνια κρήτης, πήρα ένα κιλό για να δοκιμάσω πως λιάζονται κι αυτά στον φούρνο μου.

Ξανά πλύνε, κόψε, ξάπλωσε, αλλά αυτή τη φορά έκανα σαμποτάζ.
Εριξα στον μύλο του αλατιού μπούκοβο και καπνιστό αλάτι και έτριψα άφθονη ποσότητα πάνω στα ντοματίνια.

Τα τοματίνια

Τα τοματίνια πασπαλισμένα

Τρίωρο ξέραμα στο φούρνο, ίσως και παραπάνω.
Είπαμε : "όσο πάρει"...

Στο λάδι κι αυτά και όσα δεν μπουν σε χειμωνιάτικες σαλάτες ή ζυμαρικά θα κάνουν ωραία παρέα σε ούζο/τσίπρο/μπύρα με κάνα γαύρο μαρινάτο, στολισμένα με μια κάπαρη.

(που επίσης έχω καιρό να κάνω. χμμμμ....)


Υ.Γ. 
Προφανώς το στέγνωμα στο φούρνο, δεν είναι το ίδιο με το λιάσιμο αλλά από την άλλη δεν απέχει και πολύ. Ο ήλιος υποθέτω θα έχει πιο γευστική επίδραση, καθώς αφήνει χρόνο για ζυμώσεις, αντιδράσεις κλπ. Να ξέρεις ότι μια εβδομάδα διακοπών σου φτάνει να λιάσεις ντοματάκια, αρκεί πάλι να τα αλατίσεις και να τα καλύψεις με κάνα τούλι για τις μύγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: